Την έλλειψη δικτύων, την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, την ανάγκη επικαιροποίησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, ως βασικές προϋποθέσεις για την πράσινη μετάβαση στον τομέα της Ενέργειας, επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του στο «Green Deal 2022» του ΤΕΕ, που λαμβάνει χώρα στο Κέντρο Πολιτισμό Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

Ο κ Φάμελλος μίλησε για πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, που έχουν οδηγήσει σε μεγάλες στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας, αναφέροντας χαρακτηριστικά την υπερθέρμανση στον τομέα των ΑΠΕ ενώ τόνισε ότι:  «Δεν μπορείς να πετύχεις τη μεγάλη επανάσταση, που είναι η αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος αν δεν είναι όλη η κοινωνία συμμέτοχη. Δεν μπορεί να μην είναι η πολιτεία μπροστά στη διαδικασία της μετάβασης. Η εξαγγελία του κ Χατζηδάκη ότι το χρηματιστήριο ενέργειας θα μας δώσει τη δυνατότητα η αγορά να δώσει φθηνότερη τιμή ενέργειας διαψεύστηκε συνταρακτικά μέσα σε ένα χρόνο. Η μετάβαση πρέπει να έχει χαρακτηριστικά δημοκρατίας και δικαιοσύνης και στο ενεργειακό μοντέλο, να έχουν όλοι πρόσβαση στο δικαίωμα νερού και ενέργειας και σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον.»

 

Σε ότι αφορά στην πορεία της μετάβασης, ο Σ. Φάμελλος άσκησε επίσης κριτική στην κυβέρνηση γιατί διαχωρίζει τα θέματα του κλίματος από αυτά της βιοποικιλότητας, ζήτησε να υπάρχει συμμετοχή της κοινωνίας και να γίνεται προς όφελος όλων και να αποφεύγονται φαινόμενα αισχροκέρδειας από την πλευρά των επιχειρήσεων, όπως γίνεται στην ενέργεια.

 

Ο Τομεάρχης ΠΕΝ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε την ανάγκη συγκλίσεων στα θέματα της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης ενώ μίλησε και για το ρόλο του ΤΕΕ σε αυτή την κατεύθυνση  λέγοντας ότι:  «Η πράσινη συμφωνία έχει ανάγκη ένα Τεχνικό Επιμελητήριο να είναι τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, να αποκαταστήσει τα τεχνικά ή πολιτικά κενά που έχει η κλιματική μετάβαση στην Ελλάδα, να φτιάξει εργαλεία και όχι αναγκαστικά να κάνει συζητήσεις με τους υπουργούς. Το έχουμε ανάγκη αυτό το Επιμελητήριο».

 

Ο Σωκράτης Φάμελλος παράλληλα εξέφρασε την αντίθεσή του, στο νέο ρόλο που έχει αναλάβει το ΤΕΕ το τελευταίο διάστημα και υποστήριξε την ανάγκη μεγαλύτερης παρουσίας του κράτους σε υποδομές και στην παρακολούθηση της αγοράς ενέργειας και των έργων και μελετών. Τάχθηκε κατά μίας «ολοένα και πιο ιδιωτικοποιούμενης πολιτείας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

-«Διαφωνούμε με την πρόσφατη στροφή του επιμελητηρίου να λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή για πολλά πρότζεκτ. Το ΤΕΕ πρέπει να παράγει τα τεχνικά εργαλεία της καινοτομίας έτσι ώστε να έχουμε σωστό ενεργειακό σχεδιασμό στην Ελλάδα και να μην έχουμε ακριβή ενέργεια. Να μην έχουμε μπρος πίσω στην απολιγνιτοποίηση. Να μην έχουμε μία “κούφια” ηλεκτροκίνηση και ένα “Εξοικονομώ” που δεν προκηρύχθηκε όλο το 2021. » είπε χαρακτηριστικά.

 

Για την ενεργειακή κρίση ο κ Φάμελλος είπε ότι: «Οι αβεβαιότητες πολλαπλασιάζονται, με την πανδημία, τον πόλεμο, την γεωπολιτική αστάθεια και την κλιματική κρίση».  Ο ίδιος σημείωσε ότι:

 

-«Πρέπει να λυθεί το θέμα της ειρήνης που είναι το περίγραμμα της βιώσιμης ανάπτυξης και αν δε λυθεί αυτό το θέμα, αλλά και το θέμα του αφοπλισμού δεν μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη» τόνισε προσθέτοντας «Μας ανησυχεί η χθεσινή απόφαση του ΝΑΤΟ που τροφοδοτεί τον ψυχρό πόλεμο γιατί δεν ξέρουμε πού πάμε αλλά και γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν δύστροπο αναθεωρητή γείτονα».

 

 

Το Συνέδριο «Green Deal Greece 2022», με τίτλο «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό» διοργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε συνεργασία με το economix.gr. Τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και των Υπουργείων Οικονομικών,Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας,Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

 

Το διήμερο συνέδριο διοργανώνεται σε υβριδική μορφή, με φυσική παρουσία μόνο των ομιλητών και των προσκεκλημένων και με ελεύθερη διαδικτυακή μετάδοση και παρακολούθηση από τα κανάλια του ΤΕΕ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο youtube και στις ιστοσελίδες των διοργανωτών. Platinum χορηγοί του συνεδρίου είναι οι εταιρείες: ΔΕΗ, ΑΚΤΩΡ, AVAX, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, INTRAKAT, ΜΥΤΙLINEOS. Το συνέδριο υποστηρίζει πληθώρα εταιρειών και φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εκπρόσωποι των οποίων θα συμμετέχουν στις εργασίες του. Η ιστοσελίδα του συνεδρίου, διαθέσιμη από την έναρξη του συνεδρίου είναι:

 

https://greendealgreece22.economix.gr

 

Το συνέδριο συνεχίζεται.