Τη συμβολή του Προέδρου ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, στο πλαίσιο της πολύπλευρης συνεργασίας που έχει αναπτύξει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με το ΤΕΕ, ζήτησε ο Άδωνις Γεωργιάδης για την ταχεία και άμεση επέκταση και ανάπτυξη των δικτύων ενέργειας, προκειμένου να δημιουργηθεί αναγκαίος ενεργειακός χώρος για την επιτάχυνση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Απευθύνοντας χαιρετισμός στις εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου του ΤΕΕ «Green Deal Greece 2022», ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης    τόνισε ότι «κάθε επένδυση πλέον περιέχει όρους green deal» ενώ παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με  τα οποία το 2021 είχαμε ρεκόρ ξένων επενδύσεων.

Στα αρχική του τοποθέτηση  έκανε μια μικρή αναφορά στα εκλογικά σενάρια, αναλυτικά είπε: «ευχαριστώ για την πρόσκληση στο συνέδριο σας. Η γενική μου άποψη είναι ότι όταν μπαίνεις στον 4ο χρόνο μιας θητείας στην ουσία μπαίνεις σε προεκλογική περίοδο. Δεν ξέρω πότε θα γίνουν εκλογές και ό,τι και αν σας πω δεν θα είναι σωστό.Μας αρέσει η δημοκρατία και οι εκλογές και όποτε είναι να γίνουν θα γίνουν”.

“Θα κάνω όμως έναν απολογισμό για αυτά τα τρία χρόνια που είμαι στο Υπουργείο. Επί της ουσίας ήταν μια εποικοδομητική περίοδος. Εμείς εμπιστευόμαστε το θεσμό του ΤΕΕ αλλά εμπιστευόμαστε και το πρόσωπο του προέδρου του, Γιώργου Στασινού”.

 

Κάθε επένδυση πλέον περιέχει όρους green deal

 

Ο κύριος Γεωργιάδης στάθηκε και στις επενδύσεις που σχεδιάζονται και πλέον πρέπει όλες να περιλαμβάνουν κριτήρια πράσινης ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε “Στο σύγχρονο κόσμο δεν μπορεί πλέον να γίνει καμία επένδυση χωρίς να ακολουθεί τους όρους της βιώσιμης ανάπτυξης και τον σεβασμό στο περιβάλλον. Οι επενδύσεις που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια είναι εικόνα του παρελθόντος”.

Για να γίνει μια μεγάλη επένδυση ακόμα και τουριστική πρέπει να έχει μέσα ειδικό πρόβλεψη για  πράσινη ενέργεια και πολλές φορές ιδιοπαραγωγή ενέργειας.

Ένα μεγάλο παράδειγμα είναι η επένδυση του ελληνικού. Είναι μια μεγάλη αστική ανάπλαση, είναι  real estate, είναι τουριστικό, είναι οικιστικό. Και μέσα έχει την παραγωγή της ενέργειας που θα καταναλώνει από net metering μέχρι αιολική ενέργεια”.

“Για να αντιμετωπίσουν όλες οι βιομηχανίες το υψηλό ενεργειακό κόστος ενδιαφέρονται να αναπτύξουν μονάδες πράσινης ενέργειας. ’Άρα ότι μιλάμε πλέον για ανάπτυξη που  μέσα  έχει το green.

Επιπροσθέτως ο Υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την ενεργειακή μετάβαση. Πιο αναλυτικά είπε “Υπάρχει κάποιος που αμφισβητεί σήμερα ότι η ευρωπαϊκή ένωση δίνει τη μάχη για ολόκληρη την ανθρωπότητα για το περιβάλλον.Η Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά την πράσινη ενέργεια. έχουμε ήλιο , έχουμε αέρα. Γενικά έχουμε πλεονεκτήματα”.

 

Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη δικτύου

 

“Έχουμε όμως ένα πρόβλημα, δεν έχουμε αυτή τη στιγμή δίκτυο. Οι αιτήσεις που έρχονται κάθε μέρα στο γραφείο μου για πράσινη ενέργεια είναι άπειρες. Αν μπορούσαμε να τις υλοποιήσουμε όλες αυτές θα μπορούσαμε να εξάγουμε και στις γειτονικές χώρες και η Ελλάδα από εισαγωγέας ενέργειας να γίνει εξαγωγές τα επόμενα χρόνια”.

“Θα ήταν ένας μεγάλος εθνικός στόχος για το πως θα πάμε γρηγορότερα σε ανάπτυξη δικτύου και αυτό θα ήταν και ένα πεδίο για εσάς από το ΤΕΕ να κάνετε προτάσεις . Να βοηθήσετε με συμβούλους και εμάς τους υπουργούς. Να μας πείτε τι μπορούμε να κάνουμε για να μεγαλώσουμε γρηγορότερα το δίκτυο”.

 

“Είμαι πολύ περήφανος , που η κυβέρνηση της ΝΔ πρωταγωνιστεί στις δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει με βήματα που δεν έχουν γίνει τα τελευταία 15 χρόνια. Φυσικά σε όλα αυτά τα βήματα είχαμε και αντιδράσεις, σε κάποιες περιπτώσεις λογικές και σε κάποιες όχι”.

“Ξέρετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι χώρα που πήρε πρώτη την  έγκριση για το νέο ΕΣΠΑ . Αυτά τα χρήματα θα κατευθυνθούν στην πράσινη ανάπτυξη. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα για την ανάπτυξη του τόπου το  green deal  αν κινηθούμε έξυπνα. Και νομίζω ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα αυτού του τόπου’.

 

Το 2021 είχαμε ρεκόρ ξένων επενδύσεων

 

Ο υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων ολοκλήρωσε την ομιλία του με ένα μικρό απολογισμό των ξένων επενδύσεων που ήρθαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λέγοντας “Το 2021 είχαμε ρεκόρ άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα των τελευταίων 28 ετών  και το 2022 θα σπάσουμε αυτό το ρεκόρ. Είμαι πολύ χαρούμενος που αυτό έγινε επί θητείας μου”.

“Θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα τα επόμενα χρόνια αν ο λαός μας ξαναεμπιστευτεί,  γιατί μην ξεχνάμε ότι ο λαός είναι το μεγάλο αφεντικό.

“Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει κάποια στιγμή αλλά η  μάχη με την κλιματική αλλαγή είναι αυτή που θα κρατήσει καιρό. Και η Ελλάδα είναι εδώ να πρωταγωνιστήσει”.

 

-Το Συνέδριο «Green Deal Greece 2022», με τίτλο «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό» διοργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε συνεργασία με το economix.gr. Τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Το διήμερο συνέδριο διοργανώνεται σε υβριδική μορφή, με φυσική παρουσία μόνο των ομιλητών και των προσκεκλημένων και με ελεύθερη διαδικτυακή μετάδοση και παρακολούθηση από τα κανάλια του ΤΕΕ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο youtube και στις ιστοσελίδες των διοργανωτών. Platinum χορηγοί του συνεδρίου είναι οι εταιρείες: ΔΕΗ, ΑΚΤΩΡ, AVAX, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, INTRAKAT, ΜΥΤΙLINEOS. Το συνέδριο υποστηρίζει πληθώρα εταιρειών και φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εκπρόσωποι των οποίων θα συμμετέχουν στις εργασίες του. Η ιστοσελίδα του συνεδρίου, διαθέσιμη από την έναρξη του συνεδρίου είναι:

 

https://greendealgreece22.economix.gr

 

Το συνέδριο συνεχίζεται.