«Green Deal Greece 2022», Διήμερο Συνέδριο του ΤΕΕ με τίτλο: «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό»

 

Θεματική συζήτηση για Ενέργεια: Απολιγνιτοποίηση / Ενεργειακή ασφάλεια, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας / Ενεργειακή Μετάβαση

 

Α. Σδούκου: Άμεσα ο διαγωνισμός για 1000 μεγαβάτ ΑΠΕ-ως το τέλος του έτους διαγωνισμός για μονάδες αποθήκευσης.

Την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για την διεξαγωγή του επόμενου διαγωνισμού για “πράσινες” μονάδες παραγωγής ρεύματος (αιολικά και φωτοβολταϊκά) ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας σήμερα στο Συνέδριο «GreenDealGreece 2022», με τίτλο «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό». Η κα Σδούκου τόνισε ο διαγωνισμός θα αφορά ισχύ 1000 μεγαβάτ και θα διεξαχθεί αμέσως, συνιστώντας μάλιστα σε όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν «να μην πάρουν καλοκαιρινή άδεια καθώς οι φάκελλοι θα υποβληθούν άμεσα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κα Σδούκου, ο στόχος που είχε τεθεί για εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ ίση με 19 γιγαβάτ ως το 2030 θα επιτευχθεί πιο γρήγορα. “Υπολογίζουμε ότι ως το 2030 θα φθάσουμε στα 25 γιγαβάτ, οπότε η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο θα φθάσει στο 40 % και στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο 70 %”, είπε.

Παρουσίασε εξάλλου τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η αναθεώρηση του ενεργειακού σχεδιασμού. “Το νέο ΕΣΕΚ, τόνισε, θα στοχεύει σε μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας, με αύξηση της συμμετοχής των πολιτών π.χ. με φωτοβολταϊκά στις στέγες, επιτάχυνση της αδειοδότησης και προώθηση των υπεράκτιων μονάδων. Θα στοχεύει επίσης στην ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς και διανομής, που αποτελούν σήμερα το σημαντικότερο πρόβλημα, για την δημιουργία μεγαλύτερου ηλεκτρικού χώρου, με αξιοποίηση και της αποθήκευσης ενέργειας τόσο με μπαταρίες όσο και με αντλησιοταμίευση”.

Σε σχέση ειδικότερα με την αποθήκευση ανήγγειλε ότι μέσα στο χρόνο θα γίνει ο πρώτος διαγωνισμός για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο στόχος είναι να έχουν εγκατασταθεί μονάδες αποθήκευσης 1500 μεγαβάτ ως το 2025 και 3000 μεγαβάτ ως το 2030.

Αναφορικά εξάλλου με τις τιμές η κα Σδούκου υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης με την ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την απλούστευση της αδειοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι η επαναφορά των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε βιώσιμο επίπεδο, ώστε να βγουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από την οικονομική ανασφάλεια σε ό,τι αφορά την ενέργεια.

Ε. Καλαϊτζάκης: Ετοιμάζεται μη υποχρεωτική πλατφόρμα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για PPAs

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο Διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης     του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΝΕΧ GROUP) κ.   Εμμανουήλ Καλαϊτζάκης, το “GreenDeal” και η πράσινη μετάβαση είναι ζητήματα πιο επίκαιρα από ποτέ. «Θεωρούμε ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα αποτελέσει καταλύτη για την πράσινη μετάβαση. Κι αυτό διότι φέρνει κάποια βασικά πλεονεκτήματα στις αγορές, τα οποία είναι η ίση πρόσβαση, η αποτελεσματικότητα των συναλλαγών χωρίς επιμέρους διαπραγματεύσεις που χρειάζονται πολύ χρόνο και χρήμα για να ολοκληρωθούν και το κυριότερο  το οικονομικό σήμα που παράγεται που έχει τη φιλοδοξία να αντικατοπτρίζει τα θεμελιώδη μεγέθη των αγορών και εξασφαλίζει τη διαφάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάθε μέρα, όπως εξήγησε,  οι τιμές και οι ποσότητες των συναλλαγών του ρεύματος και του αερίου (βάθρο εμπορίας) διαχέονται ελεύθερα και αυτό αποτελεί διαχρονικά καταλύτη για να πραγματοποιηθούν επενδύσεις μακροχρόνια, ενώ πιο βραχυχρόνια βοηθά και τους  διαχειριστές των συστημάτων να χρησιμοποιήσουν τις ενεργειακές υποδομές με τον καλύτερο τρόπο. Στα γενικότερα οφέλη  που φέρνει το χρηματιστήριο, σύμφωνα με τον κ. Καλαϊτζάκη, είναι η διαφάνεια και το οικονομικό σήμα, τα οποία συνδέονται άμεσα με τις επενδύσεις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας, καθώς αποτελούν «την πηγή βάσει της οποίας θα εκπονηθούν τα διάφορα businessplan, θα γίνει η ανάλυση βιωσιμότητας των επενδύσεων». Το Χρηματιστήριο λειτουργεί  την ενδοημερήσια αγορά με τρεις δημοπρασίες κάθε μέρα. Έτσι έχουν τη δυνατότητα οι παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ (οι οποίες είναι στοχαστικές) να κάνουν τη σύνδεση ανάμεσα στην πρόβλεψη, η οποία εμπεριέχει ένα σφάλμα και την πραγματική παραγωγή.

Σχετικά με τα  PPAs ανέφερε ότι σήμερα είναι η τελική συνάντηση για τη δημιουργία μιας μη υποχρεωτικής πλατφόρμας ( non-mandatoryplatform) που θα δίνει τη δυνατότητα σε μικρότερους παραγωγούς και  καταναλωτές που δεν έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν με αρκετά μεγαλύτερα αντισυμβαλλόμενα μέρη για    μακροχρόνιες συμβάσεις (από 7 έως 20 χρόνια) αγοραπωλησίας ενέργειας.

Επίσης, ο ίδιος αναφέρθηκε και στην προετοιμασία του Χρηματιστηρίου για την αγορά «πράσινου» Υδρογόνου  (που παράγεται από ΑΠΕ), το οποίο αποτελεί  βασικό πυλώνα  της πράσινης μετάβασης. Όπως διευκρίνισε, σήμερα δεν υπάρχουν συγκριμένες αγορές, εκτός από μια προσπάθεια που κάνει η Ολλανδία. “Ως Χρηματιστήριο θέλουμε να μεταφέρουμε την εμπειρία μας από το βάθρο φυσικού αερίου στην αφορά υδρογόνου”, κατέληξε.

Σ. Οικονόμου (ΚΑΠΕ): «Η τεχνολογία οδηγεί στην ενεργειακή ανεξαρτησία»

Ο Πρόεδρος του ΚΑΠΕ Σπύρος Οικονόμου προέβλεψε ότι ως το 2030 θα δούμε εξαιρετικές παρεμβάσεις από τους πολίτες στον ενεργειακό τομέα προκειμένου ο καθένας να διαχειρίζεται την ενέργεια μόνος του. “Ήδη σήμερα υπάρχουν 60-70.000 παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ. Μόνο στα φωτοβολταϊκά στέγης έχουμε 40.000 φυσικά πρόσωπα. Χρειαζόμαστε ανανεώσιμες πηγές για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θέρμανση και ψύξη σε συνδυασμό με αποθήκευση ενέργειας. Η τεχνολογία προωθεί την ανεξαρτητοποίησή μας”, τόνισε.

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε τη σημασία νέων τεχνολογιών όπως το υδρογόνο, το βιομεθάνιο, η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και τα μικροδίκτυα ενώ τόνισε ακόμη ότι το GreenDeal είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο πλέγμα 13 νομοθετικών παρεμβάσεων με προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες για τον ενεργειακό μετασχηματισμό.

Γ. Αγραφιώτης ΤΕΡΝΑ: Εντός 15νθημέρου η αίτηση για την άδεια εγκατάστασης για το έργο της Αμφιλοχίας

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ. Γιώργος Αγραφιώτης,  ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή έχει συγκεντρώσει τη  σύμφωνη γνώμη της πλειονότητας των φορέων ΑΠΕ της χώρας.

Αναφορικά με τους αναθεωρημένους φιλόδοξους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) στους οποίους αναφέρθηκε και η κυρία Σδούκου, επεσήμανε ότι    ο τεχνικός κόσμος (επενδυτές, κατασκευαστές, μελετητές) είναι έτοιμοι να απαντήσουν σε αυτήν την  πρόκληση. Παράλληλα, οι τράπεζες είναι εκπαιδευμένες και μπορούν να υποστηρίξουν τους στόχους. «Άρα μπορούμε να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους του ΕΣΕΚ», επεσήμανε.

Για να γίνει όμως αυτό, όπως υπογράμμισε ο ίδιος,  οι ΑΠΕ πρέπει να πάνε …θάλασσα.  Σύμφωνα με τον κ. Αγραφιώτη, η λύση δεν είναι να γεμίσουμε τις ραχούλες και τους κάμπους με φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. «Δεν θα τα καταφέρουμε χωρίς τα πλωτά πάρκα», τόνισε. Και πρόσθεσε ότι,   αν το 2010   η τότε πολιτική ηγεσία δεν είχε παγώσει τις επενδύσεις θαλάσσιων πάρκων, σήμερα «όλοι θα είχαμε την εμπειρία της κατασκευής και λειτουργίας αυτών των πάρκων και θα είχαμε λύσει και προβλήματα στα logistics αυτών των πάρκων (π.χ. λιμάνια κ.ά.), χάσαμε όμως μια δεκαετία».

Επιπλέον, επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να αναπτύξουμε ΑΠΕ αν δεν έχουμε αποθήκευση» και αναφέρθηκε στα δύο bigprojects της εταιρείας το έργο του υβριδικού σταθμού στο Αμάρι Κρήτης και το έργο των 780 MW αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, για το οποίο μάλιστα η εταιρεία το προσεχές 15νθήμερο θα υποβάλλει αίτηση στο ΥΠΕΝ για άδεια εγκατάστασης.  Τα δύο αυτά έργα όπως ανάφερε, θα εξοικονομήσουν στο   ηλεκτρικό σύστημα της χώρας 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

Γιάννης Καρύδας, όμιλος Κοπελούζου: προς ανάπτυξη δύο υπεράκτια αιολικά σε Αλεξανδρούπολη και Λήμνο

 

Ο Γιάννης Καρύδας, Chief Executive Officer Renewables and Energy Storage του ομίλου Κοπελούζου εξέφρασε την θετική άποψη του κλάδου για τις ρυθμίσεις απλούστευσης των διαδικασιών αδειοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο το οποίο συζητείται σήμερα στη Βουλή. Τόνισε ωστόσο ότι απαιτούνται και άλλες ενέργειες για να δούμε τα έργα ΑΠΕ να υλοποιούνται γρήγορα και να πετύχουμε ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας και τα υπεράκτια αιολικά. Όπως είπε, με την αποθήκευση θα κερδίσουμε χρόνο για την ανάπτυξη των δικτύων ενώ στον τομέα των υπεράκτιων μονάδων ο όμιλος Κοπελούζου προωθεί δύο έργα στην Αλεξανδρούπολη και τη Λήμνο σε αρκετά ώριμο αδειοδοτικά στάδιο. Ο κ. Καρύδας παρουσίασε εξάλλου το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο που επίσης προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου σημειώνοντας ότι η ενέργεια που θα μεταφέρεται θα διατίθεται για εξαγωγές, παραγωγή πράσινου υδρογόνου και εγχώρια κατανάλωση.

Θ. Παπαδόπουλος: Ασφάλεια, Οικονομία και Περιβάλλον το ενεργειακό …τρίλημμα για την πράσινη μετάβαση

Στον ενεργειακό τυφώνα που πλήττει την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής της «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» κ. Θοδωρής Παπαδόπουλος. «Διαφαινόταν το πρόβλημα και ήρθε ο πόλεμος να το οξύνει   και να κάνει πιο επιτακτική την ενεργειακή μετάβαση», ανέφερε. Όπως υπογράμμισε το σημείο αναφοράς για τη μετάβαση είναι το ενεργειακό …τρίλημμα, το οποίοι αποτυπώνεται ως ασφάλεια, οικονομία και περιβάλλον.  «Και τα τρία αυτά στοιχεία συνηγορούν ότι η λύση είναι μονοσήμαντη και είναι οι ΑΠΕ», σημείωσε. Κι αυτό διότι είναι η πιο φιλική μορφή ενέργειας, οπότε ο παράγοντας της προστασίας του περιβάλλοντος είναι διασφαλισμένος, είναι πλέον η πιο φθηνή ενέργεια ενώ όσον αφορά στην  ασφάλεια εφοδιασμού καλύπτεται από τις τεχνολογίες αποθήκευσης.

Είναι ευκαιρία για τη χώρα, όπως είπε,  να εκμεταλλευτεί το συγκριτικό  της  πλεονέκτημα, δηλαδή το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό. Έθεσε ωστόσο ως επιτακτική ανάγκη την  ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών _ διασυνδέσεις, δίκτυα και μονάδες αποθήκευσης.

Πάρις Κοκορότσικος, ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: η ενεργειακή μετάβαση ευκαιρία γιαπαραγωγή ελληνικής τεχνολογίας

Ο κ. Πάρις Κοκορότσικος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρεία ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ έθεσε το ζήτημα της ελληνικής προστιθέμενης αξίας στον ενεργειακό μετασχηματισμό προκειμένου, όπως είπε χαρακτηριστικά, να μην γίνει αποκλειστικά με κινέζικα φωτοβολταϊκά και δανέζικες ανεμογεννήτριες.

Ο κ. Κοκορότσικος τόνισε ότι ο χώρος της ενέργειας δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για παραγωγή ελληνικής τεχνολογίας, πέρα από τα βασικά συστήματα (φωτοβολταϊκά και αιολικά), σε τομείς όπως η αποθήκευση ενέργειας (μπαταρίες), το υδρογόνο, η έξυπνη διαχείριση της ζήτησης, η κυκλική οικονομίας, η αξιοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα. Σημείωσε ότι υπάρχει η κρίσιμη μάζα ελληνικών εταιριών που συμμετέχουν σε ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ, είναι εξαγωγικές ενώ 50 επιχειρήσεις έχουν διεθνή ανταγωνιστικότητα και παρουσία. Ανέφερε εξάλλου ότι πέρα από τις προκλήσεις και τις αβεβαιότητες υπάρχουν και οι σταθερές στις οποίες μπορούμε να βασιστούμε, όπως η βιομηχανική πολιτική την οποία επανέφερε η ΕΕ με στόχο την δημιουργία ευρωπαϊκής τεχνολογίας και την απεξάρτηση από την τεχνολογία χωρών της Άπω Ανατολής, αλλά και οι ειδικές πολιτικές για το υδρογόνο και την αποθήκευση ενέργειας.

-Το Συνέδριο «GreenDealGreece 2022», με τίτλο «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό» διοργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε συνεργασία με το economix.gr. Τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Το διήμερο συνέδριο διοργανώνεται σε υβριδική μορφή, με φυσική παρουσία μόνο των ομιλητών και των προσκεκλημένων και με ελεύθερη διαδικτυακή μετάδοση και παρακολούθηση από τα κανάλια του ΤΕΕ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο youtube και στις ιστοσελίδες των διοργανωτών. Platinum χορηγοί του συνεδρίου είναι οι εταιρείες: ΔΕΗ, ΑΚΤΩΡ, AVAX, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, INTRAKAT, ΜΥΤΙLINEOS. Το συνέδριο υποστηρίζει πληθώρα εταιρειών και φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εκπρόσωποι των οποίων θα συμμετέχουν στις εργασίες του. Η ιστοσελίδα του συνεδρίου, διαθέσιμη από την έναρξη του συνεδρίου είναι:

https://greendealgreece22.economix.gr

Το συνέδριο συνεχίζεται.